ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 29/12/2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 29/12/2015


Προς
περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου
Θέμα: Εναλλακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση των εργαλείων της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Αττικής.

Σε συνέχεια της επιστολής μας για την δημιουργία μόνιμης αναπτυξιακής σύμπραξης με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης  για την λειτουργία του Πεδίου του Άρεως και άλλων σχετικών δράσεων, επανερχόμαστε με νέες εναλλακτικές προτάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να λυθούν τα σοβαρά και χρονίζοντα ζητήματα κοινωνικής παρέμβασης.

Αντιλαμβανόμενοι  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση εξαιτίας της ως τώρα ανυπαρξίας πλήρους θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας, του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και άλλους φορείς κοινωνικής οικονομίας, διαπιστώνουμε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής και κάθε φορέας αυτοδιοίκησης έχει, ακόμη και με το υπάρχον νομικό καθεστώς, τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό με δύο τουλάχιστον τρόπους.

Στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας … Πως; Του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας … Πως;
Του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (17/12/2015) η ημερίδα «Θεσμικές παρεμβάσεις και Εργαλεία στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας» από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η βαρύγδουπη σημασία του τονίσθηκε από την ομιλία του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού (Γ. Σταθάκης), την ομιλία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γ. Κατρούγκαλος), την ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Ε. Αποστόλου), την ομιλία του Υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ (Α. Χαρίτσης), την ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ρ. Αντωνοπούλου) και από την παρουσία ενός πολυπληθούς ετερόκλητου ακροατηρίου, όπου άλλοι ήθελαν να μάθουν για τις ΚοινΣΕπ, άλλοι ήθελαν να συναντήσουν κάποιους που ήξεραν για ΚοινΣΕπ, κάποιοι έφεραν προβλήματα από την πραγματική λειτουργία τους, κάποιοι ήθελαν να πουν τον «καημό» τους, άλλοι προσπάθησαν να εκφωνήσουν την «κασέτα» που έχουν ηχογραφημένη για κάθε περίσταση, αλλά και από την συμμετοχή μερικών δραστήριων ΚοινΣΕπ, καθώς και την συμμετοχή με παρεμβάσεις μερικών καλών ενεργών πολιτών με άποψη για την Κοινωνική Οικονομία, την Ελληνική Πραγματικότητα και προτάσεις.

Περιφερειακός Μηχανισμός Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΑΜΚΕ)

Περιφερειακός Μηχανισμός Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΑΜΚΕ)
Regional Mechanism of Social Enterprises in Attica
37 Demokratias Str.-T.K. 16675-Athens-Greece fax-+30- 210-9643878 - Cel. +30-6942423179
www.socialcoop.gr

17/12/2015

Αγαπητοί σύνεδροι παρόντες στη σημερινή ημερίδα

Ο Πε.Μη.Κοιν.Σ.Επ Αττικής αποτελεί το καταστατικό όργανο των Κοιν.Σ.Επ. στην γεωγραφική περιφέρεια της Αττικής με 30 εταίρους – μέλη στο καταστατικό και δυνητικά όλες τις Κοιν.Σ.Επ. Αττικής μέλη του.

Παρεμβαίνουμε σήμερα με αυτή την επιστολή προς όλους τους ενδιαφερομένους για την κοινωνική οικονομία διότι για μια ακόμη φορά η επίσημη πολιτεία αγνοεί τους κοινωνικούς εταίρους ως συνομιλητές της σε μια πολύ σημαντική ευκαιρία όπως αυτή για την τοποθέτηση των καίριων προβλημάτων μας, δηλαδή αυτών του κλάδου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.


Διαμαρτυρόμαστε για αυτόν τον καταφανώς άδικο αποκλεισμό μας από το βήμα ομιλητών όπου θα μπορούσαμε να καταθέσουμε τις απόψεις και προτάσεις μας ως εκπρόσωποι του κοινωνικού συνεταιριστικού κινήματος.

ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΤΣΗΣ


ΧΑΡΙΤΣΗΣ 17/12/2015
Η κοινωνική οικονομία αποτελεί το πεδίο της οικονομίας που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αλλαγή του συσχετισμού προς όφελος του κόσμου της εργασίας, υποστηρίζοντας τις κατηγορίες του πληθυσμού και εκείνα τα παραγωγικά υποκείμενα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης.
Η κοινωνική οικονομία αποτελεί έναν τομέα της οικονομίας ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στην Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, καθώς προσφέρει θέσεις εργασίας και προϊόντα ή υπηρεσίες που καλύπτουν ανάγκες της κοινωνίας. Στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο, δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης σε ημερίδα για την κοινωνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για την κυβέρνηση η κοινωνική οικονομία είναι σημαντικό μέρος της στρατηγικής μας για την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση.

"Η ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΩΝ" ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ



































ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ
Ο “χορός των μεταμφιεσμένων” με πρόσχημα την κοινωνική οικονομία
ΛΟΓΟΤΥΠΟn
Οι ημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, που γίνονται από το Υπουργείο Εργασίας, με θέμα: θεσμικές παρεμβάσεις και εργαλεία για την κοινωνική οικονομία, παρουσιάζονται με το ίδιο σκηνικό τρόπο που γνωρίσαμε και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις.
Μιλούν για διαβούλευση με τους δικαιούχους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, αλλά πρόκειται για ανακοινώσεις του υπουργείου, για αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τη γραφειοκρατία των διαχειριστικών αρχών και ερήμην της κοινωνίας και απλά πρόκειται να μας κοινοποιηθούν.
Όμως, για την Ε.Ε., η δημόσια διαβούλευση είναι προϋπόθεση για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων και την κατανομή πόρων,  που αφορούν άλλωστε πόρους που προέρχονται κατά 95% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και δεν είναι πόροι του Υπουργείου Εργασίας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεχνά για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι «ιδιοκτήτης» αυτών των πόρων και  τίποτε περισσότερο από διαμεσολαβητής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαιούχων φορέων των προγραμμάτων της κοινωνικής οικονομίας και για τούτο οφείλει δημόσια διαβούλευση και λογοδοσία.
«Για να σταματήσει να είναι φάντασμα, η κοινωνική οικονομία, πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας»
457217 159671337489060 1839435636 o
Ένα φάντασμα της γραφειοκρατίας, χωρίς να έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, παρουσιάζεται ως κοινωνική οικονομία. Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει νόμος για την κοινωνική οικονομία και έχουν διατεθεί πολλά εκατομμύρια για την κοινωνική επιχειρηματικότητα (EQUAL, Κατάρτιση, Κοινωφελής εργασία, ΤΟΠΣΑ, ΤΟΠΕΚΟ κλπ). με μηδαμινό αντίκρισμα για την κοινωνία και την Ελληνική οικονομία.
Ποιος ταΐζει αυτόν τον Μινώταυρο; Ποιος φοβάται την ανάπτυξη χιλιάδων μικρών αυτόβουλων κοινοτήτων κοινωνικής οικονομίας;
TO ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΛΟΓΟΤΥΠΟn
ΚΑΛΕΙ τα μέλη του και όλα τα δίκτυα
ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Εν όψει της Ημερίδας του Υπ. Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία, στην Αθήνα 17/12/15
Μετά την ημερίδα της Θεσσαλονίκης για θεσμικό διάλογο στα θέματα κοινωνικής οικονομίας, που έγινε στις 10-12-15, ακολουθεί αυτή την εβδομάδα ημερίδα στην Αθήνα, την Πέμπτη 17/12/15, στο Cine Κεραμεικός, ώρα 10.00 π.μ.
Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο καλεί τα μέλη του και όλα τα δίκτυα να συμμετάσχουν και να συμβάλουν σε μια ουσιαστική διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Ο απόηχος από την ενημερωτική ημερίδα της Θεσσαλονίκης είναι ότι ανέδειξε τις βελτιωμένες θέσεις του Υπουργείου σε σχέση με το παρελθόν και τον προσανατολισμό του να ενισχυθούν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, να τροποποιηθεί ο νόμος και να ενεργοποιηθεί το ταμείο για την κοινωνική οικονομία.
Σημαντικός σταθμός το Συνέδριο για την Κοινωνική Οικονομία
στο Αίγιο στις 29/11/2015


12305659 1108716252472657 961118614 n

Σημαντικός σταθμός ήταν το συνέδριο για την Κοινωνική οικονομία, που έγινε στις 29 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου "Αλέκος Μέγαρης", με τη διοργάνωση της Α.Μ.Κ.Ε. "ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ" και με την αιγίδα του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών.
Το βασικό θέμα της ημερίδας ήταν ο νέος θεσμός των κοινωνικών αναπτυξιακών συμπράξεων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήταν η τρίτη συνδιάσκεψη μέσα στο Νοέμβριο, αφού προηγήθηκε οι προσυνεδριακές ημερίδες στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου και στη Λάρισα στις 19 του μήνα. Όπως επεσήμαναν οι διοργανωτές, θα ακολουθήσουν ανάλογες προσυνεδριακές διαδικασίες δικτύωσης των Κοινωνικών Συμπράξεων, σε όλες τις περιφέρειες, μέχρι το Μάρτιο που θα γίνει για πρώτη φορά πανελλήνιο συνέδριο για την Κοινωνική Οικονομία στην Αθήνα.


ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Μας ενδιαφέρει στην εποχή μας ο άνθρωπος να είναι μοχλός της Ιστορίας και θεμέλιο ζωής και όχι η τεχνολογική εξέλιξη, που άλλαξε τις ισορροπίες στις κοινωνίες. Ο άνθρωπος μπορεί να ήταν μοχλός της τεχνολογικής εξέλιξης, όμως ο ίδιος αφοπλίστηκε και γι’ αυτό έχει γίνει έντονα αισθητό το πένθιμο χάσμα ανάμεσα στην τεχνική πρόοδο και στον άνθρωπο που περνάει στο περιθώριο.