Εμπόριο ρύπων: Η νέα μετοχή στο χρηματιστήριο

Γράφει Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος,
M.Sc.

emporio rypwnΗ αλλαγή του κλίματος λόγου του Φαινομένου του Θερμοκηπίου έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και η αύξηση της συχνότητας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Στα πλαίσια των ενεργειών μείωσης των ρύπων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έχει θεσπιστεί ένα σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων των ρύπων.

Η ρύπανση έχει σύνορα;

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα
Γεωγράφος,
M.Sc.

emporio rypwn newΤο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και την άβια ύλη που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στη Γη. Υπό αυτή την άποψη, το φυσικό περιβάλλον δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων και διαφοροποιείται από το δομημένο περιβάλλον, στο οποίο συγκαταλέγονται οι γεωγραφικές περιοχές που δέχονται σημαντική επιρροή από τον άνθρωπο. Οπότε το περιβάλλον είναι μια έννοια η οποία δεν περιορίζεται από όρια και σύνορα. Η διαχείριση και η αξιοποίηση του περιβάλλοντος σε ένα τόπο μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές συνέπειες όχι μόνο σε γειτονικές περιοχές, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τουρισμός – Πολιτισμός – Κοινωνική Οικονομία: Συνδέονται?

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc.

«Τα εθνικά πάρκα προσφέρονται για έμπνευση, επιστημονικούς σκοπούς, καλλιέργεια και αναψυχή»
Διακήρυξη του Δελχί για τα εθνικά πάρκα

«Πρέπει να οργανώσουμε τον τουρισμό έτσι ώστε να μην είναι μόνον μια καλή εμπορική δοσοληψία, αλλά και μια ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένας πιο καλλιεργημένος και ειρηνικός κόσμος».
A.Haulot, π.Πρόεδρος Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

«Ο ίδιος ο τόπος σε προκαλεί αισθητικότερα να τον αισθανθείς και ιστορικότερα να τον εννοήσεις».
Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος

Μετά την αποδοχή της πρότασης της Social Activism για πολιτιστική αξιοποίηση των πάρκων του Πεδίου του Άρεως και του Φιλοπάππου, στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των μελών της συντακτικής ομάδας, ο Διευθυντής κ.Τακτικός διατύπωσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να επεκταθεί περεταίρω η πρόταση.